udendørs biopejs

Udendørs biopejs, en moderne bålplads til haven        

By PI

juni 2, 2023

Er du en af dem der er til hygge omkring åben ild? Det er mange danskere jo. Vi vokser op med en spejderkultur hvor kærligheden til natur og gamle traditioner sættes højt. Det viser sig også i vores forhold til åben ild.

Et bål spreder en ganske særlig form for hygge. Den forbinder os med en fjern fortid, får os til at drømme og nyde hinandens selskab på en ganske elementær måde. Det er et urinstinkt i mennesket at tæmme ilden.

I mange parcelhus kvarterer er åben båd i haven dog meget begrænset. Det er først og fremmest pga. brandfare og røggener. I mange kommuner er det ligefrem forbudt at tænde bål i haven. Også udover tørkeperioder som i sommeren 2018.

Men en udendørs biopejs kan du undgå de fleste af disse begrænsninger og forbud. Generelle forbud af åben ild skal altid respekteres. Men hvor det gælder røg, lugtgener og bekymringer for flyvegnister spiller det ingen rolle med en biopejs. En udendørs biopejs producerer ingen af disse gener.

Udendørs biopejs kommer i mange varianter

Der findes måske endda flere forskellige modeller af udendørs biopejse end indendørs. Indendørs biopejse er allerede meget uproblematiske, det gælder i endnu højere grad for udendørs pejse.

Udendørs biopejse findes i mange former og størrelser. Fra små bordmodeller som kan minde om olielamper, til kæmpe ildskåle der enten stilles på terrassen eller hænges fra et stativ. Udendørs biopejse findes både i lukket form, bag glas, eller helt eller delvis åben. Der findes også sofistikerede, elektronisk styrede hightech biopejse. Med raffineret belysning og fjernbetjening.

Dette røber også, at udendørs biopejs findes til alle slags budgetter. De mindste komplette udendørs biopejs koster under 2000,- kroner. I den dyreste ende skulle du sælge din familiebil i bytte.

I stedet for at købe en komplet biopejs, kan du også nøjes med at købe et brændekammer. Det er sådan set kun et kar til bioetanol. Men de er udformet på en måde der garanterer jævn og effektiv forbrænding af bioetanol samt dannelse af smukke flammer. Det er jo i sidste ende hvad det drejer sig om, med åben ild.

Hvad er bioetanol?

Bioetanol er sådan set intet andet end sprit, altså alkohol. Til biopejse, både inden- og udendørs, bruger man alkohol med en renhedsgrad på 96%. Det har vist sig som den mest økonomiske og økologiske variant. Bioetanol er den samme slags alkohol som nu også er tilsat benzin for at give en renere forbrænding. Bioetanol hører til familien af biobrændsel og bliver for det meste lavet af majs. Denne slags bioetanol hvor man bruger madafgrøder kaldes for 1. generation.

Selv om biobrændsel kaldes for vedvarende energi, er majsproduktionen alt andet end bæredygtig. Selve 1. generations biobrændsel konceptet har derfor også vækket en del kritik. Der arbejdes hårdt på, især i Danmark, at gøre anden generations biobrændsel økonomisk rentabel. Denne teknologi bruger planterester til alkohol produktion, frem for madafgrøder.

På den positive side, er også 1.generations biobrændsel CO2 neutral, så det er stadig en af de bedste optioner som pt. er tilgængelige.

Tags:

About PI